Bedrituelen voor baby's

Met Roozje creëer ik lichtpuntjes voor de bedrituelen van kinderen. In mijn atelier ontwerp en maak ik kinderlampen en kinderkamer decoratie.

Ik ben moeder van twee kinderen, een dochter (2002) en een zoon (2004). Onze dochter was een huilbaby en had veel baat bij een voorspelbaar bedritueel. De voorspelbaarheid van het bedritueel gaf haar rust. Hierdoor kon zij beter ontspannen en viel zij sneller en tevredener in slaap. 

Wij hadden in haar babytijd een bedritueel waarbij zij de plafondlamp aan en uit mocht doen, en het wandlampje, wat wij als nachtlampje gebruikten, aan deed. Vervolgens namen wij de dag door en verzonnen samen verhaaltjes, met de knuffels en de beertjes op het behang in de hoofdrol.

Kinderkamerverlichting heeft in de babytijd van onze kinderen een belangrijke rol gespeelt in het bedritueel. Hiermee is voor mij het zaadje gepland waardoor ik in 2012 met Roozje ben begonnen met handgemaakte kinderkamerverlichting.

Tips voor een bedritueel voor baby's
Maak een overgang van de dag naar de nacht. Maak van het slapen gaan een leuke gebeurtenis. Neem de tijd voor het bedritueel. Ben je gehaast dan voelt je baby jouw onrust en dat werkt averechts. Kies een bedritueel wat bij jou en je kindje past. Jij kent je baby het beste en weet daarom wat goed voor hem of haar is.

Wat voor ons gezin werkte was het uit doen van de hoofdverlichting en het aan doen van een wandlampje. Je beperkt hiermee de hoeveelheid licht, creëert sfeer en je baby leert zo dat het "nacht" is en tijd om te gaan slapen.

Praat tegen je baby en neem samen de dag door. Zijn jullie naar de kinderboerderij of het bos geweest, benoem dat dan. Sommige ouders vinden het wat onwennig aanvoelen om tegen hun baby te praten, maar je baby geniet er echt van. Ook is het goed voor de taalontwikkeling en wordt je baby kalm van het horen van jouw stem. Als je baby wat ouder is kun je samen de knuffels of de dieren op de posters in de babykamer gedag zeggen of een kusje geven

Als je een muziekdoosje aan doet als je je baby in zijn bedje legt en jij de kamer verlaat is het niet gelijk stil in het kamertje zodra jij weg bent.

Gaat je baby uit logeren of ga je op vakantie? Hou dan zoveel als mogelijk vast aan het bedritueel van thuis, want dat is bekend en vertrouwt voor je baby


Reacties

Populaire posts